Rólunk

1944-ben sokszázezer magyarországi zsidó embernek kellett előbb sárga csillagot viselnie, majd gettóba vagy csillagos házba költöznie mielőtt minden településről elszállították őket - legnagyobb számban a biztos halálba.

Az ország szeme előtt játszódó eseménysorozatról alig-alig ismerünk fényképeket. Pedig akkoriban a fotózás már elterjedt középosztálybéli hobbi volt, igen sokan rendelkeztek fényképezőgéppel, s készítettek fotókat még a háborús időkben is. A deportálásokat nem örökítették meg, vagy ha igen, később a képeket eldugták, megsemmisítették - nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy nagyon kevés fotóval tudjuk illusztrálni a történteket, ráadásul a meglévő képek sem mindig hozzáférhetőek vagy közismertek.

A honlap célja, hogy a magyarországi holokauszthoz köthető összes magyarországi és külföldi fényképet egy helyen bemutassa. A fényképeket folyamatosan töltjük fel, a közismert, és az eddig publikálatlan fotókat is elérhetővé tesszük. Munkánkkal reményeink szerint elősegítjük, hogy a sajtóban és a történeti munkákban látható holokauszt-fotográfiák ne téves adatokkal, hanem korrekt képaláírással, valós történeti kontextusban, jó minőségben jelenjenek meg.

Azokat a fényképeket tekintjük „holokauszt fotónak”, amelyek a zsidóellenes diszkrimináció, az antiszemita törvényhozás hatásának látható jeleit mutatja meg. A sárga csillag viselésétől kezdve a gettóba záráson át a deportálásig. Ilyenek a munkaszolgálatról, a koncentrációs táborokban készült és más gyilkosságokkal kapcsolatos felvételek is.

A kritériumaink egyszerűek, „holokauszt fotó”, ami zsidók diszkriminációját ábrázolja és a történelmi Magyarországon készült 1938-1948 között, vagy ami magyarországi zsidók külföldi meghurcolását mutatja be ugyanebben az időszakban.

A holokausztfoto.hu önkéntes munkából létrejött magánkezdeményezés. Kapcsolatra törekszünk minden intézménnyel és magánemberrel, hogy gyűjteményünket gyarapíthassuk. Szívesen veszünk minden fotót, támogatást és ötletet. Keressenek minket bátran, és töltsék föl fotóikat!

A csapat

  • Tamási Miklós, szerkesztő, fortepan.hu
  • Szlávy Adrienne, családfakutató
  • Lénárt András, történész
  • Kelemen Ágnes, doktorandusz
  • Dési János, újságíró
  • Vörös Kata, szociológus
  • Gwen Jones, történész

Támogatók

Mozaik Hub

JDC

Summa Artium

Holokauszt Emlékközpont

Linkek

index.hu - Új weboldalon gyűjtik össze a magyar holokausztfotókat

maszol.ro - A magyar holokauszt fényképanyagát bemutató honlap indult

24.hu - A vészkorszak áldozatai – minden fényképet összegyűjtene róluk egy új weboldal

168ora.hu - Lomizással kezdték, egyedülállóak lettek az egész világon – a Fortepan története

absolutbudapest.blog.hu - XX. századi közös múltunk - Interjú Tamási Miklóssal, a Fortepan alapítójával

wmn.hu - „ha nem tesszük ki, akkor soha nem derül ki, hogy egy-egy jelenség létezett” – beszélgetés Tamási Miklóssal, a Fortepan alapítójával

nlc.hu - „A mi képeinket az idő rendezi” – Tamási Miklóssal, az idén nyolcéves Fortepan alapítójával beszélgettünk

mafot.blog.hu - Megkérdeztük VII./1. Csakugyan kevés képünk van a holokausztról?

akibic.hu - Miért van ennyire kevés képünk a holokausztról?

mafot.blog.hu - Megkérdeztük VII./3. Csakugyan kevés képünk van a holokausztról?

facebook.com/FortepanArchivum

punkt.hu - Weboldal indult a magyar holokausztfotók összegyűjtésére

nepszava.hu - Vészkorszak: felkutatják, amit csak lehet

infovilag.hu - Hova lettek a fényképek a holokauszt idejéből?

szombat.hu - Elindult a holokausztfoto.hu

168ora.hu - Hatszázezer magyar áldozat, 900 fotó